Home » Reviews » VLOG YOGYAKARTA 2019 – GENG NYONGKET

VLOG YOGYAKARTA BY GENGNYONGKET 

Alhamdulillah, misi tercapai. Syukur diberi kesempatan melawat negara org. Serius ckp, best sangat2 g Jogja ni. Cantik2 tempat nya. Tgk laa video Vlog ni smpai habis, bru tau Yogyakarta Istimewa.

2016 – Langkawi, Kuala Lumpur
2017 – Penang, Sabah
2018 – Cameron Highlands, Pulau Perhentian
2019 – Yogyakarta
2020 – Tungguu …

Ticket Flight

Actually, kami plan pegi Jogja ni dari tahun lepas (2018). Beli tiket Flight Air Asia pon taun lps (2018), kami beli time PROMO AIR ASIA. Return tickets kita bole dpt RM 300 kebawah. Nasihat aku, kalau ade je PROMO Dari Air Asia beli ja terus ticket Return. Mcm kes kami agak rugi sbb time promo kami beli Tiket Pergi Sahaja sbb kekurangan duit time tu. hahaha, biasa laaa kan. So Tiket Pergi RM 139 seorang (KUALA LUMPUR-YOGYAKARTA). Tiket balik kami beli lewat dan harga pon mahal, RM 257 seorang (SEMARANG-KUALA LUMPUR). Kami balik dari Airport Semarang sbb harga tiket dari YOGYAKARTA-KUALA LUMPUR terlalu mahal dlm RM 387 mcm tu. So, lari bajet kami.. hahahaa..

Pakej (Lagi ramai lagi murah)

Kami 7 org pegi Jogja ni under Agent yg sangat2 bagus, jujur, smua laa perfect dengan dorang ni Enjoyyourholiday Jogja . Pakej kami sebenarnya RM 618 per pax. Tapi, harga pakej kami berubah jd RM 625 sbb kami naik di Airport Semarang. Jadi, driver kena hanta kami ke sana. Perjalanan ambil masa 4 jam yaa dari Jogja ke Semarang. So, driver nak hanta kami kesana kena cas la, x kan laa free pulak kan. Pakej under dorang ni mmg xyah pening2 dah, semua dah Included KECUALI duit Makan Lunch dan Dinner, Shopping, duit Spot2 Gambar (1 gambar bersamaan Rp 3000 = RM 0.90, ada juga Rp 4000 utk 1 gambar) dan Gondola/Jambatan Gantung di Pantai Timang. Entrance tmpt2 yg kita lawati, semua dah termasuk dlm pakej.

Tempat Solat

Di Jogja sgt senang nk jumpa tempat solat. Ckp je kat driver, dorang akan berenti kat mana2 surau. Yang penting, semua tempat2 yg kita lawati, semua ada surau, jgn risau. Cuma, di Jogja agak berbeza, surau deme campo laki pompuan dan surau nya jnih terbuka. Tempat wuduk pon terbuka dan campo laki dan perempuan. So, kami masok tandas amik wuduk. hehehe.

Tandas

Kalau pegi Jogja, sediakan duit kecil2 (Rp 2000 = RM 0.60) utk msuk tandas awam. Sana semua tandas kena bayar mcm di Malaysia juga. Sini senang sgt2 jmpa tandas. hehe, jgn risau.

Tempat Menarik Kami Pergi

  • Bukit Panguk
  • Goa Pindul
  • Hutan Pinus
  • Jurang Tembelan
  • Pantai Timang
  • Chandi Borobudur
  • Malioboro
  • Pule Payung
  • Gumuk Pasir
  • Merapi Lava Tour
  • Tamansari Water Castle
  • Pantai Parangtritis

Tempat Makan Kami Pergi

  • Waroeng Special Sambal ( Total Rp 193,600 = RM 58)
    Murah kan, ni kami mkn 8 org ni. So, Rp 193,000 bahagi 8 dpt Rp 24,125 = RM 7 utk seorang.
  • Sambal Idjo
  • Nasi Ayam Penyet Surabaya
    Total aku makan seorang Rp 24,000 = RM 7. Aku makan 1 set Nasi Ayam Penyet dan Teh O Ais.
  • Rumah Makan Padang Uni Yani
  • Sate Pak Pong (Sate Kelatak @ kambing)
  • Tempo Gelato (Ais Krim special Jogja)

Imigresen

Bila kita nak ke Jogja xdak masalah sgt kalau dri segi power bank ke, monopod atau tripod ni. Jadi masalah bila dari Jogja ke KL. Monopod aq letak dlm beg galas aq, so dorang suruh kluarkan dan kena letak dlm bagasi or dlm kargo. Tidak dibenarkan bawak naik ke ats flight. Power bank ada limit nya, kalau x silap aq paling max pon 100Wh.

Shopping

Part ni paling suka ni.. hahahaa. Serius rambang mata kalau shopping kat sana, tambah2 kat Malioboro. Murah gilaaa. Kalau korang ada Rp 100,000 = RM 30, serius ckp boleh beli mcm2 tauu. Aku kat sana mcm org kaya. kahkahkah. Aku tukar duit Malaysia RM 300@RM400 utk aq shopping, gilaaa laaa… aku still ada byk lebih duit. Duit kami lebih byk sampai x tahu nak beli apa oii. Aku punya nak habis kan duit aku tu, aku g beli Starbucks Rp 79,000 = RM 22. Lps tu time balik kami semua makan dalam flight, siap beli cenderahati dlm flights Air Asia. Nampak x kayee tu? hahahaaa.. Kalau nak guna duit Malaysia beli makanan dlm flight, memang x laa jawabnya.

Smoga tips ni membantu serba sedikit.
Sekian, Terima Kasih.

Mariam Farhana Mustazar
Malaysia

# Share this information with your friends

No comments yet

Please write your comments

Contact Us

If you have any questions, please contact us.