rumah » ulasan » VLOG YOGYAKARTA 2019 – GENG BERJALAN

VLOG YOGYAKARTA BY GENGNYONGKET

Alhamdulillah, misi tercapai. Syukur diberi kesempatan melawat negara org. Serius ckp, best sangat2 g Jogja ni. Tempat yang cantik. Tgk laa video Vlog ni smpai habis, bru kenal Istimewa Yogyakarta.

2016 – Langkawi, Kuala Lumpur
2017 – Pulau Pinang, Sabah
2018 – Tanah Tinggi Cameron, Pulau Perhentian
2019 – Yogyakarta
2020 – Waitu …

Penerbangan Tiket

Sebenarnya, kami plan pegi Jogja ni dari tahun lepas (2018). Beli tiket Penerbangan Air Asia pound lps (2018), kita beli PROMO AIR ASIA. Tiket pulang kita bole dpt RM 300 turun. Nasihat aku, Sekiranya ada PROMO dari Air Asia, beli dan simpan tiket Return. Mcm kes kami agak rugi sbb time promo kami beli Tiket Pergi Sahaja sbb kekurangan duit time tu. hahaha, biasa laaa kan. So Tiket Pergi RM 139 a (KUALA LUMPUR-YOGYAKARTA). Tiket yang kami beli kembali dan harga pound mahal, RM 257 a (SEMARANG-KUALA LUMPUR). Kami balik dari Airport Semarang sbb harga tiket dari YOGYAKARTA-KUALA LUMPUR terlalu mahal dlm RM 387 mcm tu. jadi, lari bajet kami.. hahahaa..

Pakej (Lagi ramai lagi murah)

Kami 7 org pegi Jogja ni under Agent yg sangat2 bagus, jujur, smua laa perfect dengan dorang ni Selamat menikmati Jogja anda . Pakej kami sebenarnya RM 618 setiap orang. Tetapi, harga pakej kami berubah jd RM 625 semasa kami menaiki Semarang Airport. Jadi, pemandu membawa kami ke sana. Perjalanan ambil masa 4 beberapa jam dari Jogja ke Semarang. jadi, driver nak hanta kami kesana kena cas la, x kan laa percuma pulak kan. Pakej under dorang ni mmg xyah pening2 dah, semua dah Included KECUALI duit Makan Lunch dan Dinner, Membeli-belah, duit Spot2 Gambar (1 gambar bersama Rp 3000 = RM 0.90, ada juga Rp 4000 untuk 1 gambar) dan Gondola/Jambatan Gantung di Pantai Timang. Entrance tmpt2 yg kita lawati, semua dah termasuk dlm pakej.

Tempat Solat

Di Jogja sgt senang nk jumpa tempat solat. Ckp pemandu kucing anda, dorang akan berenti kat mana2 surau. Yang penting, semua tempat2 yg kita lawati, semua ada surau, jgn risau. Hanya, di Jogja agak berbeza, surau deme campo laki pompuan dan surau nya jnih terbuka. Tempat wuduk pon terbuka dan campo laki dan perempuan. jadi, kami masok tandas amik wuduk. hehehe.

Tandas

Dari segi Jogja, sediakan duit kecil2 (Rp 2000 = RM 0.60) utk msuk tandas awam. Sana semua tandas kena bayar mcm di Malaysia juga. Sini senang sgt2 jmpa tandas. hehe, jgn risau.

Tempat Menarik Kami Pergi

  • Bukit Panguk
  • Gua Pindul
  • Hutan pinus
  • Jurang Patch
  • Pantai Timang
  • Chandi Borobudur
  • Malioboro
  • pule Payung
  • Sand Dunes
  • Merapi Lava Tour
  • Tamansari Water Castle
  • pantai Parangtritis

Tempat Makan Kita

  • Waroeng Special Sambal ( Jumlah Rp 193,600 = RM 58)
    Murah betul, ni kami mkn 8 org. jadi, Rp 193,000 bahagian 8 dapat Rp 24,125 = RM 7 utk seorang.
  • Sambal Idjo
  • Nasi Ayam Penyet Surabaya
    Secara keseluruhan, saya makan Rp 24,000 = RM 7. saya makan 1 set Nasi Ayam Penyet dan Teh O Ais.
  • Rumah Makan Padang Uni Yani
  • Satin Tuan Pong (Slate @ kambing)
  • Masa Ais Krim (Ais Krim special Jogja)

Imigresen

Bila kita nak ke Jogja xdak masalah sgt kalau dri segi power bank ke, monopod atau tripod ni. Jadi masalah bila dari Jogja ke KL. Monopod aq letak dlm beg galas aq, so dorang suruh kluarkan dan kena letak dlm bagasi or dlm kargo. Tidak dibenarkan bawak naik ke ats flight. Power bank mempunyai had, kalau x silap saya maks 100 paun maks.

Membeli-belah

Part ni paling suka ni.. hahahaa. Serius rambang mata kalau shopping kat sana, tambah Malioboro. Murah gila. Sekiranya anda mempunyai Rp 100,000 = RM 30, serius ckp boleh beli mcm2 tauu. Aku kat sana mcm org kaya. kahkahkah. Aku tukar duit Malaysia RM 300@RM400 utk aq shopping, gila-gila… Saya masih mempunyai lebih banyak wang. Duit kami lebih byk sampai x tahu nak beli apa oii. Saya mesti membelanjakan wang saya, Saya tidak membeli Starbucks Rp 79,000 = RM 22. Lps tu time balik kami semua makan dalam flight, siap beli cenderahati dlm flights Air Asia. Nampak x kayee tu? hahahaaa.. Kalau nak guna duit Malaysia beli makanan dlm flight, memang x laa jawapan.

Saya harap petua ini sedikit sebanyak dapat membantu.
Sekian, Terima kasih.

Mariam farhana mustazar
Malaysia

# Berkongsi maklumat ini dengan kawan-kawan anda

Tiada komen lagi

Sila tulis komen anda

Hubungi Kami

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila hubungi kami.